En håndfuld politibetjente var mødt op til den seneste demonstration på byggeplads i Lundtoftegade. Foto: Søren Dahl / A4 Nu

Direktør om omstridt byggeplads: "Det er utåleligt"

14. jan, 16:41
Efter endnu en demonstration mod underbetalt arbejde på byggeplads på Lundtoftegade vil hovedentreprenøren nu indføre ID-kort for alle medarbejdere.

Nu skal det være slut med mere ballade på Nørrebro.

I hvert fald på den omstridte byggeplads i Lundtoftegade, hvor de røde faner igen blev hejst i dag efter at, 3F BJMF havde opdaget en nye sag om udenlandske arbejdere, der gik på pladsen uden overenskomst.

Nu vil hovedentreprenøren Dansk BoligByg indføre ID-kort på pladsen. Det skriver Fagbladet 3F.

- Nu vil vi simpelthen ikke have mere ballade dernede, så nu har vi besluttet, at vi indfører ID-kort på byggepladsen, og så vil vi overveje, om vi skal gøre det generelt på vores byggepladser fremover, siger direktør Anton Nørgaard.

- Det er utåleligt at blive ved med at have sager derinde, og vi har fået så meget dårlig omtale på det her. Nu må vi se, om det her kan medvirke til bedre kontrol.

Ifølge Anton Nørgaard har Dansk Boligbyg som hovedentreprenør opført sig korrekt ved at stille krav om, at arbejdet på pladsen foregår under overenskomst – man Dansk Boligbyg har bare ikke været god nok til at følge op på dokumentationen for, at det så rent faktisk sker.

- Der har vi fejlet, og der kan vi så takke 3F for, at de har hjulpet os med at få styr på det. Man kan sige, at vores byggefolk har været mere optagede af at bygge, end af at samle dokumentation.

Den seneste sag om underbetalt arbejde på Lundtoftegade blev rejst efter at faglig sekretær i 3F BJMF, Rasmus Kreutzmann, forleden besøgte pladsen og så, at to udenlandske murere løb væk.

Derfor havde 3F BJMF i dag klokken 14 indkaldt til 48-timers møde for at afklare, om der foregik arbejde uden overenskomst på pladsen gennem murerfirmet MK Service. Imens havde fagforeningen indkaldt til demonstration og op mod 75 personer tog opstilling udenfor boligbyggeriet og klappede 3F forhandlere ind i skurvognen.

Og efter 30 minutter gik døren op med melding om, at MK Service tiltrådte en overenkomst

Til stor tilfredshed for formanden for Murer- og murerarbejdsmændenes klub i BJMF, Jonas Andersen.

– Så må vi håbe, at de har tænkt sig at overholde overenskomsten, og det vil vi holde dem op på, siger han.

Blandt andet repræsentanter fra Dansk El-forbund og HK var også mødt op, ligesom snedkeren Bodil Signe Wedele:

- Det fortsætter bare med at være rigtige dårlige vilkår på den her plads, derfor er jeg mødt op for at støtte op om, at vi kan løfte i bunden, sagde hun.

Balladen på den omstridte byggeplads på hjørnet af Lundtoftegade og Tikøbgade på Nørrebro i København begyndte, da en demonstration imod underbetaling i december, udviklede sig voldsomt med stenkast og et stillads, der blev væltet.

Konflikten har tidligere primært handlet om byggefirmaet DS Byggeri, som også er underentreprenør til Dansk Boligbyg.