Mens spindoktorer tidligere i høj grad var journalister, der kunne sælge hurtige nyheder til pressen, er de nye ministres særlige rådgivere i langt højere grad folk, der kan sætte det lange lys på, hvad angår politiske og kommunikative strategier. Det forklarer Hans Engell, politisk kommentator på TV2.

LÆS OGSÅ: Kæmpe uro i Venstre: Nu tager partitop drastisk skridt

- Det er interessant, fordi det genspejler en form for professionalisering. Det skal ikke længere bare være tju bang journalistik. Det skal være mere gennemtænkt og velovervejet, hvordan man kan udvikle de enkelte ministres position, siger han til A4 Nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet A4 Morgen her

S-regeringens nye spindoktorer er blevet offentliggjort i starten af denne uge. Kun Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn har tirsdag eftermiddag endnu ikke meldt ud, hvem der skal bistå ham med at få god omtale i medierne.

Se her hele listen over de nye spindoktorer.   

Del af en udvikling

Valget af rådgivere er lige efter bogen og byder ikke på store overraskelser, mener Hans Engell.  

- Man har kun taget dem, man kan stole på. Dem, der hører til partiet og partiets nærmeste kreds. Der er ikke mange, som har været meget på mediesiden, eller som har markeret sig så meget i mediebilledet, påpeger den politiske kommentator.  

En af dem, der dog er et kendt ansigt i medierne, er 43-årige Kasper Fogh Hansen, der har været politik- og kommunikationschef for Tænketanken Cevea. Han skal være særlig rådgiver for Kulturminister og Kirkeminister Joy Mogensen (S).  

Flere af de nye spindoktorer har læst statskundskab, journalistik og økonomi. Men ingen af dem har lige forladt en journalistisk redaktion, forklarer han.

Den tendens er ikke ny, men del af en generel udvikling, som allerede tog form, da Helle Thorning-Schmidt blev socialdemokratisk statsminister i 2011.

- Man er gået fra journalister, der kunne den hurtige historie til de, der har en mere faglig uddannelse. Uanset om de er cand.scient.pol. (statskundskaber red.) eller kommunikationsfolk, er det folk, der har arbejdet i kommunikationssektoren eller sektoren for public affairs (politisk interessevaretagelse red.), siger han.

Rådgivere med tilknytning til S

Læser man de nye spindoktorers CV'er, er det slående, at flere tidligere har været ansat for Socialdemokratiet. Statsminister Mette Frederiksen (S) har selv valgt tre særlige rådgivere, som alle arbejdede for Socialdemokratiet på Christiansborg før folketingsvalget i juni i år.

- Det er kendetegnende for gruppen af de nye særlige rådgivere, at de i aller højeste grad er hentet fra den socialdemokratiske gruppe og partiapparat. Ingen af de nye særlige rådgivere er hentet ude i byen, siger Hans Engell.

Ifølge ham er det tydeligt, at statsminister Mette Frederiksen (S) har været inde over valget af, hvem der skal hjælpe regeringens ministre.

-  Det ligner ikke, at hver enkelt minister har været ude at finde sin egen. Der har været en central styring af hele det her område. Men også i tidligere regeringer har rådgiverne skulle godkendes, siger han.

De nye spindoktorer skal rådgive regeringens tyve ministre, som blev præsenteret i slutningen af juni. Se hele ministerholdet her.   

Hvad er en spindoktor?

Spindoktor er ikke nogen officiel stillingsbetegnelse, men en almindelig fællesbetegnelse for personer i rådgivende og ledende roller, der er ansat til at håndtere pressearbejde og politisk kommunikation for en kandidat, et parti, et ministerium eller en interesseorganisation. I danske ministerier anvender man officielt betegnelsen 'særlig rådgiver'. 

Kilde: Faktalink.dk