Renten er usædvanligt tæt på nulpunktet, og sådan har det været længe.

Men det betyder ikke bare lave udlånsrenter og lånefest for dig som forbruger - det giver også nogle potentielle øretæver til din pension.

De viser tal fra de såkaldte samfundsforudsætninger for 2020, som udarbejdes af det uafhængige Råd for Pensionsprognoser nedsat af Finansrådet og Forsikring & Pension.

Her forventer økonomerne, at obligationer vil få et historisk dårligt afkast.

- Så den største risiko for at ende med en lille pensionsopsparing er, hvis pengene er opsparet med for lav risiko, siger Dan Løkke, der uvildig rådgiver og direktør for pension i Arvad Finanshus.

Det gælder især for folk, som har mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Hvis du går med livrem og seler hele dit arbejdsliv, vil tabet nemlig være tilsvarende stort. Og det er ikke peanuts, du kan miste.

- Med de nye beregninger vil man få 25 procent mindre i årligt afkast på de sikre investeringer i obligationer. Det kan give en forskel på flere hundrede tusinde kroner, siger Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos PFA Pension.

Det betyder ikke, at du skal investere hele sparegrisen i aktier. Men overvej at skrue lidt op for din risikoprofil, hvis du ligger i lavrisikogruppen.

- Ellers er du kun sikker på én ting, og det er at tabe købekraft, siger Dan Løkke.

Er du 30 år gammel, tjener 400.000 kroner om året og betaler 15 procent ind på pensionen, vil du få næsten 200.000 kroner mere udbetalt, hvis du går fra lav til middel risiko, viser beregninger fra PFA.

- Hvis man derimod går fra lav til høj risiko, vil man få 370.000 kroner mere i forventet afkast, når man rammer pensionsalderen, siger Carsten Holdum.

Problemet er, at rente og inflation plejer at følges nogenlunde ad. Derfor står man sjældent med færre penge, end man sætter i banken. Men den regel gælder ikke, hvis økonomernes forudsigelser holder stik.

- Hvis man både får et dårligt afkast, skal betale skat af det og betale penge for at have pengene opsparet, så bliver ens pension mere og mere udhulet, siger Dan Løkke.

Undtagelsen er dog, hvis du har få år tilbage på arbejdsmarkedet. Her vil det være klogt at skrue ned for din risiko. Ellers risikerer du at skulle hæve pengene, mens aktierne er nede i en bølgedal.

- I begyndelsen af arbejdslivet skal man forsøge at vinde flest mulige penge. Mod slutningen af arbejdslivet skal man i højere grad undgå at tabe penge, siger Dan Løkke.

/ritzau fokus/