Borgmestre frygter at 1,6 milliarder kroner til bekæmpelse af støj fra vejnettet glemmes. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Borgmestre vil have hastighed på motorvej sat ned

10. okt 2019
Regeringens ønske om, at åbne forårets infrastrukturaftale har fået tre borgmestre til skrive til transportminister Benny Engelbrecht (S).

Tre borgmestre vil hjælpe støjplagede naboer til motorvejen og foreslår, at fartbegrænsningen sænkes fra 110 km/t til 90 km/t.

LÆS OGSÅ: Tillidsmand frygter massakre: "Det er faktisk ikke engang overdrevet"

Forslaget kommer fra Vallensbæk, Brøndby og Hvidovre kommuner og er sendt pr. brev til transportminister Benny Engelbrecht (S), skriver Jyllands-Posten.

På forhånd er det op ad bakke med sænkning af hastigheden. Vejdirektoratets analyser viser nemlig, at "de samfundsøkonomiske omkostninger i form af øget rejsetid kan forventes at være væsentligt højere end de gevinster, der ville kunne realiseres på støj og uheld".

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

På den baggrund har Vejdirektoratet afvist at sænke hastigheden på den i alt 11 kilometer lange mortorvejstrækning, som borgmestrene peger på.

I brevet argumentereres der blandt andet med nærhed til job og en uforudset udvikling.

- Det handler om, at vi respekterer de borgere, der gerne vil bo tæt på deres arbejdsplads eller er flyttet til kommunerne for flere år siden. Dengang var der ikke samme støjgener, og det var heller ikke til at forudsige, siger Henrik Rasmussen (K), borgmester i Vallensbæk Kommune, til Jyllands-Posten.

Hos FDM bakker man op om Vejdirektoratet og siger blandt andet, at "bilister generelt er bedst til at respektere fartgrænser, der giver meninger".

- Hvis de kun må køre 90 km/t på tresporet motorvej uden meget trafik, for at naboerne kan sove, giver det ikke meget mening, siger juridisk konsulent hos FDM Dennis Lange.

LÆS OGSÅ: Slog ansat i hovedet med knytnæve: 28-årig anholdt

Borgere i 24.000 boliger er plaget

Ifølge Jyllands-Posten er borgerne i 24.000 boliger i de tre kommuner plaget af vejstøj, der ligger over den vejledende grænseværdi på 58 dB. Det svarer til over halvdelen af kommunernes boliger.

Ifølge kommunernes forslag kan en hastighedsbegrænsning på 90 km/t nedbringe støjniveauet med omkring to til tre decibel.

Borgmestrenes henvendelse kommer efter S-regeringen har meldt ud, at de agter at genåbne infrastrukturaftalen fra foråret.

Her blev der øremærket 1,6 milliarder kroner til bekæmpelse af støj fra vejnettet.

- Jeg frygter, at når transportministeren har meddelt, at man vil åbne forliget igen, at de så glemmer den vigtige strækning, der ligger her i Vallensbæk. Der er ingen tvivl om, at her er borgerne rigtig plaget af den trafikstøj, der er, sagde borgmester Henrik Rasmussen til TV 2 Lorry i september.

LÆS OGSÅ: Direktør kan få flere års løn for få måneders arbejde